Egyből két recepttel, vagyis inkább elkészítési móddal érkeztem. A recept olyan könnyű és variálható, hogy bármikor eldönthetjük tésztánkból kalács vagy csigák szülessenek. Vagy ha az embernek két gyerek van, mint nekünk itthon, ahol az egyik inkább a csigákért a másik a kalácsért rajong, akkor egy tésztából mindkét verzió elkészíthető. 

Mire lesz szükséged?

Tészta:

Töltelék:

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük az alapanyagokat, a lisztet, cukrot, vajat, élesztőt, tojást és a meleg tejet. Összedolgozzul és szobahőmérsékleten (én szívesen bedugom őt az ágyba) kelni hagyjuk, míg a duplájára nem nő. Utána a tésztát kettészeljük, kör alakúra nyújtjuk. Itt eldönthetjük, hogy csiga vagy kalács legyen az egyedünkből. A felületét megkenyjük vajjal vagy olajjal, leszórjuk kakaóporral, ki mennyire szereti töltötten, és mazsolával. Feltekerjük. Ha csigákat szeretnénk, akkor 2-3 cm vastag szeleteket vágunk belőle, ha kalács marad, akkor összetekert állapotban a tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük a tojás sárgájával.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, addig hagyjuk pihenni a tésztát. Utána kb 30 perc alatt, míg aranybarna nem lesz, sütjük.

Jó étvágyat hozzá.